Tisza-tavi Folk Fesztivál és Cimbaliband koncert

A tanévet 2022.06.17-én és 18-án a hagyományos programunkkal zártuk, vagyis a Tisza-tavi Folk Fesztivállal. A két napos rendezvény ad helyet a táncos növendékek vizsgaelőadásának, ahol bemutathatják a nagy közönség előtt, hogy mit tanultak az elmúlt hónapok alatt. Ezt egészítik ki a népzenei koncertek, táncházak, színházi és báb előadások, kézműves foglalkozások, népi ügyességi játékok és a kirakodóvásár.

Péntek reggel már nagy volt a sürgés-forgás a városi sportcsarnokban. Készült a színpad, a hang és fénytechnika, a színpadi díszlet, a nézőtér kialakítása. Délután már a Tiszafüredi Ifjúsági Néptáncegyüttes próbált. Estére minden elkészült.

A fesztivált Újvári Imre Tiszafüred város polgármestere nyitotta meg és köszöntötte a nézőket, majd Árvai Zsigmond igazgató úr vette át a szót, aki ismertette a fesztivál programját valamint köszönetet mondott a szülőknek, szponzoroknak, a helyi önkormányzatnak és a Tiszafüredi Népművészeti Alapítványnak a támogatásukért.

Az este a Görömbő Kompánia interaktív előadásával folytatódott, ahol kicsik és nagyok is aktívan részt vettek a műsorban. A mesemondó egyre-másra szólította fel a gyerekeket és néhány felnőttet, akiket beleszőtt a meséjébe és szereplővé váltak, nagy nevetések közepette. A társulat már többször járt nálunk, előadásuk a nézőtéri szereplőktől függően más és más, pajzán humoruk miatt a felnőttek is jót mulattak.

Ezután a Cimbaliband zenekar koncertje következett. Unger Balázs varázslatos cimbalom játékához kiváló zenésztársak társultak és fergeteges műsort adtak. A zenekar az elmúlt években átalakult, a mai fiatalok igényeit szem előtt tartva készített új számokat, ami nagyon tetszett a nézőközönségnek. Jó hangulatban és közös énekléssel zárult a koncert.

A fesztivál első napja a Pipás zenekar táncházával zárult. Először a tiszafürediek hortobágyi táncokat tanítottak, majd a vendég együttesek következtek. A zentaiak vajdasági, az erdélyi csoport nyárád-menti táncokat oktattak, majd jöttek sorba a táncházi klasszikusok: szilágysági, széki, mezőségi.

Második nap délutánján egy igazi folk kavalkád várta a fesztiválra érkezőket. Miközben a színpadon egymás után következtek a főpróbára érkező csoportok az előképzősöktől a legnagyobbakig, addig a színpad mellett ügyességi népi játékok versenye és kézműves foglalkozás zajlott, az udvaron Paprika Jancsi Csúzlizdáját lehetett kipróbálni és a kirakodó vásárban lehetett nézelődni, vásárolni.

Ezután egy bábelőadás következett, majd jött a gála.

A műsort a nívó díjas Tiszafüredi Ifjúsági Néptáncegyüttes kezdte, szilágysági táncokkal, majd követte őket az iskola tanulócsoportjai. A legkisebbek játékfűzést, az előképző 2. és alapfok elsősök moldvai és ugrós táncokat mutattak be. A nagyobbak rábaközit, hortobágyit, ajakit, bökönyit és szilágyságit táncoltak. Az ifjúsági csoport rimóci, felcsíki és magyarszentbenedeki táncanyagból készült koreográfiával színesítette a gálaműsort. Minden fellépő igyekezett a legjobb tudása szerint szerepelni, jó volt látni a sok ügyes, mosolygós arcokat. Egy nagyon szép műsort láthatott a közönség.

Vendég együttesek közül a zentaiak felcsíkit és Kraszna-mentit, az erdélyből, Dózsa György községből érkezők Nyárád-menti táncokat mutattak be.

A műsoron és az azt követő táncházban a Bakator zenekar nagyszerű muzsikája szolgáltatta a talpalávalót.

TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2021-02375 számú „Komplex népművészeti rendezvények Tiszafüreden” projekt.

Linkek

Támogatók

A Tiszafüredi Ifjúsági Táncegyüttes munkáját az elmúlt évben támogatta a Csoóri Sándor Program.

A Tiszafüredi Népművészeti Alapítványt az alábbi számlaszámon támogathatja:
Számlaszám: 70100011-11060981.
Támogatásával a Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola tanulóit segíti.

Adóbevallásában 1 %-ának felajánlását is köszönettel vesszük.
A Tiszafüredi Népművészeti Alapítvány adószáma:19219031-1-16.