Ismerjen meg minket

Szeretettel köszöntöm az iskolánk honlapjának látogatóit!

A Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola 2016. szeptember elsején kezdte meg működését. Székhelye Tiszafüreden található, de a régió három másik településén (Abádszalók, Kunhegyes, Tomajmonostora) is működtet telephelyet. Az intézmény fenntartója a Tiszafüredi Népművészeti Alapítvány, mely szervezet már 1990 óta áll a néptáncosok mögött támogatóként.

Az iskola alapításának előzménye:

Tiszafüreden hosszú évek óta hagyománya volt a népművészeti munkának. Immáron több mint 35 éve történt, hogy Tiszafüred, az akkori nagyközség és járásszékhely olyan körülményeket tudott teremteni, hogy a népművészet egyik hatalmas és igen értékes ága, a néptánc és népzene gyökeret verhetett, s rövid időn belül jegyezni kezdték a füredi táncos gyerekeket, fiatalokat a néptáncosok, hagyományőrzők családjában, egyre gyakrabban hangzott el Tiszafüred neve országos és nemzetközi rendezvényeken, fórumokon. Nívódíj, arany I-es minősítés, fesztiválsikerek fémjelezték az együttes és Bakonyi István művészeti vezető munkáját.

1996-tól művészeti iskolai keretek között tanulhatták a gyerekek a magyarság ezeréves tánckultúráját. 2015. augusztus végén megdöbbenve értesültek a szülők, hogy a Pátria iskola fenntartója úgy döntött, szünetelteti az iskola működését. A döntés konkrét okáról tájékoztatást nem adott sem a fenntartó, sem az intézményvezető.

Ahhoz, hogy a gyerekek ne vesszenek el, ne keressenek más szabadidős elfoglaltságot, gyors egyeztetésekre volt szükség. Szerencsére a régió intézményvezetői, polgármesterei támogatásával szakköri keretek között tovább vittük a művészeti munkát. Nemcsak az oktatás indult el, hanem sorra megvalósultak programjaink is.

Közben a háttérben megkezdődött az a kemény és szívós munka, melynek eredményeként ismételten művészeti iskolában tanulhatnak a néptáncos gyerekek.

A Tiszafüredi Népművészeti Alapítvány kuratóriuma 2016. februárjában úgy határozott, új művészeti iskolát alapít.

Mi kell egy új iskola indításához?

  • állandó székhely minimum 5 évre – köszönet Tiszafüred város polgármesterének Ujvári Imrének és a Képviselő testületnek hogy megszavazták, hogy alapítványunk az iskola és az egész néptáncos közösség székhelyeként használhassa térítésmentesen a Kollégium épületének földszinti termeit. Székhely nélkül nincs iskola!
  • tárgyi feltételek: az hogy most rendelkezünk egy alap viselettárral, valamint a székhely rendelkezik az alapvető felszereléssel nem valósulhatott volna meg a  Sanitas Corporis kft. (Dr. Beranek László főorvos Úr) és a Nagykun-Hús Kft. (Szegedi Sándor Úr) anyagi támogatása nélkül.
  • személyi feltételek: Ez sem volt egyszerű, hiszen nem könnyű néptánc pedagógust találni. Augusztus végére szerencsére ez is megoldódott. Minden telephelyen biztosítva van a megfelelő személyi háttér.
  • pénzügyi feltételek: A fenntartónk vállalta a pénzügyi háttér biztosítását.

És már nem is kellett más csak rengeteg papírmunka, egyeztetés a hivatalokkal, államkincstárral. Az I-re a pont június 18-án került fel, amikor is megkapta az iskola a jogerős működési engedélyt.

Minden adott volt a szeptember elsejei induláshoz.

Jelen pillanatban öt telephelyen 347 tanuló áll a Tisza-tavi AMI-ban tanulói jogviszonyban. Az oktatás délutáni órákban heti két alkalommal folyik. A tanév bemutató vizsgával zárul, az éves munka eredményéről bizonyítványt kapnak a diákok. Azonban az év folyamán sok-sok egyéb program, fellépés vár a diákjainkra. Ezekről az eseményekről naprakészen tájékozódhatnak a honlapunkról és az iskola facebook oldaláról.

Tanáraink szakképzett pedagógusok, szakmájuk kiváló művészei.

Állami támogatással intézményünkben 6-22 éves gyermekek, fiatalok tanulhatnak, de a művészeti nevelésnek, mint az oktatás egészének is meg kell felelni az élethosszig tartó tanulás követelményeinek. Ennek érdekében a régió több óvodájában jelen vagyunk, illetve két szülői tánccsoport is működik a közreműködésünkkel, ahová továbbra is várjuk a jelentkezéseket.

Reméljük, hogy a Tisza-tavi AMI nem „csak” iskola, hanem egy olyan civil közösségi tér, ahol a gyerekek, szülők, pedagógusok közösen élik meg a hétköznapok és az ünnepnapok örömeit és megpróbáltatásait.

Célunk művészetértő és – kedvelő, nyitott fiatalok nevelése a Tisza-tavi régióban. Legfontosabb feladatunknak a magyar és a velünk együtt élő népek autentikus kultúrájának megismerését, megismertetését tartjuk. A tánc és a társművészetek nyelvén keresztül nevelünk emberségre, szeretetre, a múlt tiszteletére.

Ezekkel a gondolatokkal kívánok olvasóinknak táncos élményekben gazdag, sikeres tanévet! Kérem keressék rendezvényeinket.

Árvai Zsigmond Attila

intézményvezető

A Tiszafüredi Népművészeti Alapítványt az alábbi számlaszámon támogathatja. Támogatásával a Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola tanulóit segíti.

Számlaszám: 70100011-11060981.

Adóbevallásában 1 % -ának felajánlását is köszönettel vesszük.

A Tiszafüredi Népművészeti Alapítvány adószáma:19219031-1-16.

TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2021-02375 számú „Komplex népművészeti rendezvények Tiszafüreden” projekt.

Linkek

Támogatók

A Tiszafüredi Ifjúsági Táncegyüttes munkáját az elmúlt évben támogatta a Csoóri Sándor Program.

A Tiszafüredi Népművészeti Alapítványt az alábbi számlaszámon támogathatja:
Számlaszám: 70100011-11060981.
Támogatásával a Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola tanulóit segíti.

Adóbevallásában 1 %-ának felajánlását is köszönettel vesszük.
A Tiszafüredi Népművészeti Alapítvány adószáma:19219031-1-16.