A Tisza-tavi Folkfesztivál keretében 2020.10.02-án Pál István „Szalonna” és Bandája koncert

Megvalósult a Tiszafüredi Népművészeti Alapítvány szervezésében a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2021-02375 számú „Komplex népművészeti rendezvények Tiszafüreden” projekt keretében.

A banda idén, 2020-ban ünneplte a 15. születésnapját, de már évek óta a magyar zenei élet közismert szereplői. Nem véletlenül esett rájuk a választás: a Kárpát-medence legismertebb népzenei együttese. A Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai, Príma Primissima díjjal tüntették ki őket. 2013-ban pedig megkapták a Magyar Örökség díjat.

A várakozásnak megfelelően kiváló hangulatot teremtettek a Benedek Gábor Városi Sportcsarnokban. Ugyan a vírushelyzet ekkor még sokakat visszatartott attól hogy közösségbe jöjjenek, viszont a jelenlévő 210 főnek óriási élményben volt része. A Banda minden tagja kiválóan képzett muzsikus:

  • Pál István – “Pro Cultura Hungarica“, “Népművészet ifjú mestere, eMeRTON díj, Artisjus“ díj, Bezerédj díj, Magyar Érdemkereszt, Liszt Ferenc díj
  • Pál Eszter – Népművészet Ifjú Mestere, a zenekar énekesnője, csillogó hangjával elkápráztatta a világ számos színpadát. Jelenleg a váci zeneművészeti konzervatórium tanára.
  • Doór Róbert – Magyar Érdemkereszt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének nagybőgőtanára.
  • Gombai Tamás – Magyar Érdemkereszt, a zenekar egyik hegedűse, a Fonó Zenekar és a Budowitz Klezmer Band prímásaként lett kedvence a világ számos színpadának. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hegedű tanára.
  • Ürmös Sándor Ferenc – Cimbalmos, aki többek között Járóka Sándorral a világhírű cigányprímással és Legoczky-Hosszú Géza hegedűművésszel muzsikált hosszú évekig. Cimbalom játéka minden alkalomma lenyűgözi hallgatóit.
  • Gera Attila – Magyar Érdemkereszt, A fúvós hangszerek nagyszerű muzsikusa a zenekarban Gera Attila, aki a Kárpát-medence szinte minden fúvós hangszerén kitűnően játszik.
  • Karacs Gyula – Magyar Érdemkereszt, A zenekarban a harmóniát Karacs Gyula biztosítja. Különleges játéka és hangszerei fűszerezik, hogy a zenekar valóban a legszebb módon szólalhasson meg.


A koncerten bebarangoltuk az egész Kárpát-medencét Moldvától Rábaközig. Egy pillanatra sem engedték, hogy lankadjon a figyelem, sőt közös éneklésre is bevonták a nézőket. A koncert után a zenekar indította a táncházat. Hatalmas élmény volt a helyi fiataloknak, hogy egy olyan zenekar muzsikájára mulathattak, akik a egyébként a legprofibb táncosoknak húzzák a talpalávalót. Külön kuriózum volt, hogy egy tiszafüredi legény éppen ekkor töltötte be a 18. életévét és a Banda húzta neki a köszöntőt.

Természetesen a kiváló hangzás nem jöhetett volna létre, ha nincs profi hang-és fénytechnika. Szabó Tivadar hangtechnikus és csapata ismét profi munkát végzett.

TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2021-02375 számú „Komplex népművészeti rendezvények Tiszafüreden” projekt.

Linkek

Támogatók

A Tiszafüredi Ifjúsági Táncegyüttes munkáját az elmúlt évben támogatta a Csoóri Sándor Program.

A Tiszafüredi Népművészeti Alapítványt az alábbi számlaszámon támogathatja:
Számlaszám: 70100011-11060981.
Támogatásával a Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola tanulóit segíti.

Adóbevallásában 1 %-ának felajánlását is köszönettel vesszük.
A Tiszafüredi Népművészeti Alapítvány adószáma:19219031-1-16.